Verantwoordingsdag: Economie groeit en nog veel mis bij Belastingdienst

Het gaat goed met de Nederlandse economie, de problemen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn voorbij, maar die bij de Belastingdienst nog lang niet. Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk dat op Verantwoordingsdag door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Deze dag wordt door politici en hun entourage ook wel gehaktdag genoemd.

Volgens Dijsselbloem heeft de economie dankzij het uithoudingsvermogen ‘van een Tom Dumoulin’ na een lange klim de voorkant van het peloton bereikt. Het is nu wel zaak onverstoorbaar door te trappen, zei hij in de Tweede Kamer bij het aanbieden van het jaarverslag van het kabinet. De Nederlandse economie is vorig jaar met 2,2 procent gegroeid. Dat is het hoogste groeitempo sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

In het jaarverslag legt het kabinet verantwoording af over de economische en budgettaire ontwikkelingen in 2016 en behaalde resultan.  De Tweed KAmerikaanse kan het kabinet daaron afrekenen, van daar de bijnaam gehaktdag. Volgens het kabinet was de rechtmatigheid van de ontvangsten en uitgaven van het Rijk in 2016 ‘opnieuw hoog’, maar ging niet alles goed. Zo kwam de financiële besluitvorming van de Belastingdienst onder verscherpt toezicht te staan. Volgens president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser stagneert de investeringsagenda van de Belastingdienst. Dat baart hem zorgen en een recent onderzoek maakt duidelijk waar het aan schort. De Algemene Rekenkamer heeft in het rapport naar aanleiding van het jaarverslag acht onvolkomenheden benoemd voor de Belastingdienst.

Dijsselbloem: “De Belastingdienst heeft € 258,8 miljoen opgehaald. Dat stelt gerust, maar niet voldoende. De Belastingdienst is druk bezig met een jarenlange en omvangrijke noodzakelijke grote verbouwing van de dienst. Daarnaast heeft het ministerie van Financiën maatregelen genomen om het financiële toezicht op de Belastingdienst te verbeteren.”

Staatsschuld
Dijsselbloem had op deze Verantwoordingsdag ook positief nieuws te melden. De staatsschuld is eind vorig jaar € 32 miljard lager uitgevallen dan eerder werd verwacht bij de presentatie van de Miljoenennota 2016. De overheidsschuld bedroeg eind 2016 € 434 miljard. Dat komt neer op 62,3 % van het bruto binnenlands product (bbp). Overigens is dit nog wel hoger dan volgens de Europese norm van 60 %. De schuld per Nederlander komt nu uit op ongeveer € 26.000,-.

Komende maandag gaan 100 mensen zich buigen over vragen naar aanleiding van de Verantwoordingsstukken en zij bieden hun vragen aan aan de Tweede Kamer. Op 31 mei houdt de Tweede Kamer het zogenoemde Verantwoordingsdebat.

2 Commentaren

 1. Nicole

  De Redactie schrijft:

  Dijsselbloem: “De Belastingdienst heeft € 258,8 miljoen opgehaald. Dat stelt gerust, maar niet voldoende.”

  Dat bedrag is opvallend laag.

  1. Waar komt het bedrag vandaan? De Belastingdienst heeft inderdaad € 246,7 miljoen aan middelen voor de Investeringsagenda ontvangen (bron: Rijksjaarverslag 2016 IX Financiën en Nationale Schuld), maar dan is er een verschil van € 12,1 miljoen dat nog verklaard moet worden. De Redactie zegt daar niets over.

  Of

  2. De minister vergist zich. Maar de auteur verzuimt te vermelden dat de minister zich vergist.

  Of

  3. De Redactie kent het verschil niet tussen ‘miljoen’ en ‘miljard’. Het stenogram van de Tweede Kamer bevat de volgende zinnen: “De Belastingdienst haalde nog nooit zo veel op: 258,8 miljard euro. Men slaagde daarin ondanks grote organisatieproblemen.” De Redactie heeft de andere zinnen wel letterlijk overgenomen uit het stenogram, dus de conclusie ligt voor de hand.

  Welke van deze mogelijkheden is van toepassing?

  Antwoord
 2. trouwjurk

  Zeer goed artikel! Ik heb genoten van het lezen.

  Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *